با وجود آنکه اکسیژن برای حیات اکثر موجودات ضروری است، می تواند تاثیرات مخربی روی چربی ها، پروتئین ها، ویتامین ها، رنگ، طعم، بو، بافت و ارزش تغذیه ای مواد غذایی داشته باشد. تنفس محصولات تازه، تولید گاز به وسیله میکروارگانیسم های عامل فساد، عبور گاز از طریق مواد بسته بندی و نشت بسته بندی از دلایل مھم تغییر ترکیب گاز در داخل بسته بندی هستند به همین دلیل امروزه نیاز به فناوری براي هوشمندسازی بسته بندي مواد غذایی احساس می شود چون تاریخ انقضا روي یک بسته بندی هیچ تضمینی براي نگھداري محصول در شرایط مناسب نیست. در فناوری های نوین، کنترل میزان اکسیژن موجود در خط تولید بسته های مواد غذایی می تواند از رسیدن مواد غذایی فاسد به دست مصرف کننده جلوگیری کند. ضرورت کنترل اکسیژن در بسته بندی محصولات غذایی حساس به اکسیژن شامل موارد زیر است:
- ایجاد شرایط بھینه برای رشد فعالیت کلیه میکروارگانیسم های هوازی مانند قارچ ها، مخمرها، باکتری ها و کپک ها.
- برخی از آنزیم های موجود در مواد غذایی در حضور اکسیژن اکسید می شوند که به این واکنش اکسیداسیون آنزیمی می گویند. این آنزیم ها واکنش بین اکسیژن و ترکیبات مواد غذایی را تسریع می کنند و موجب فساد و تغییر رنگ آنها می شوند.
- اکسیداسیون چربی ها که موجب کاهش کیفیت روغن ها وچربی مواد غذایی می شود. وقتی این چربی ها اکسید می شوند زنجیره های کربنی کوتاه زنجیر تشکیل می شوند که بوی بسیار نامطلوبی ایجاد می کنند.
- برخی ویتامین ها به اکسیژن بسیار حساس هستند و در حضور اکسیژن خاصیت خود را از دست می دهند. سنسورهای فوتونیکی اکسیژنی که در بسته بندی مواد غذایی برای کنترل میزان غلظت اکسیژن استفاده می شوند باید با مواد بسته بندی استاندارد سازگاری داشته باشند و با محیط گازی که ماده غذایی داخل بسته را احاطه کرده است، در تماس مستقیم باشند. از مھم ترین مزیت های سنسور فوتونیکی در این کاربرد اندازه گیری غیر تھاجمی و از راه دور به منظور جلوگیری از آسیب به بسته بندی و اندازه گیری سریع و پیوسته می باشد. این سنسورها به شکل برچسب به داخل بسته بندی مواد غذایی متصل می شوند، برچسب ها تحریک شده و میزان اکسیژن درون بسته بندی مشخص می شود.



قبلی
بعدی